"Bersama Membela Maruah Palestin"

"Membantu Palestin Hukumnya Wajib." -Fatawa Syeikh Dr. Yusuf Qhardawi

Seterusnya kerajaan British dan sekutu-sekutunya telah mengisytiharkan Israel sebagai sebuah negara untuk orang-orang Yahudi seluruh dunia pada tahun 1947.

Selama beratus-ratus tahun lamanya, Israel berada di bawah pemerintahan Khalifah Islam, sehinggalah penubuhan kedutaan British yang pertama di Jerusalem dalam pertengahan tahun 1800.

Ketika pemerintahan empayar Uthmaniah berada dalam keadaan nazak, seorang kenamaan British berdarah Yahudi bernama Moses Montofiore mula mencanang idea penubuhan negara Israel pada tahun 1839

"Bersama Hamas Menentang Kewujudan Negara Iseral"

 

 

 

 

 

Bar Kod Barangan Israel

"Bersama Memboikot Barangan Israel"
Dunia Islam
@
L
-ikhwan
Cbox
Give Your
Comments
Malaysia
"Bersama Membantah Penubuhan IFC"

@L-ikhwan Live Play:

Bacaan Al-Quran, Nasyid, Video....

@L-ikhwan
InfraSide
Manfaatkannya

Oleh(re-edit) : @L-ikhwan Editor

Mufti Negeri Perak baru-baru ini telah mengeluarkan pandangannya tentang bahaya pluralisme kepada umat Islam di dalam salah sebuah akhbar tempatan. Pendapat beliau itu telah mendapat pelbagai reaksi. Di antara reaksi tersebut adalah daripada Dr Chandra Muzaffar, Presiden Pergerakan Keadilan Sejagat, JUST. Dr Chandra di dalam akhbar tempatan mempersoalkan apakah yang dimaksudkan dengan ancaman pluralisme oleh Mufti Perak itu.

Dr Chandra menerangkan dengan panjang lebar di dalam ruangan yang sama sambil menyatakan bahawa pluralisme adalah bidang sains sosial merujuk kepada ‘kewujudan kepelbagaian jenis manusia yang mempunyai berbagai kepercayaan dan pendapat dalam sesuatu masyarakat.’ Dan dia menyatakan juga terdapat beberapa dimensi yang berbeza mengenai pluralisme.

Tidak dinafikan, terdapat pelbagai dimensi bagi fahaman Pluralisme. Tetapi di dalam konteks Malaysia ketika ini, Pluralisme agama mula menjadi perdebatan selepas sebuah memorandum yang memuatkan usul penubuhan IFC dari Malaysian Consultative Council Of Buddhism, Christianity, Hinduism dan Sikhism (MCCBCHS) ataupun Majlis Perundingan Malaysia Agama Buddha, Kristian, Hindu dan Sikh bertarikh 21Ogos 2001 diketengahkan. Reaksinya, timbul kempen dari dua pihak yang bertentangan antara satu sama lain, penyokong dan pembangkang. Kemuncak pergelutan politik penubuhan IFC adalah selepas keputusan Pak Lah menangguhkan tempoh penubuhan organisasi tersebut. Isu ini tenggelam timbul rentetan kemelut kes kematian Abdullah Moorthy (alias S.Moorthy) dan isu memorandum tuntutan 9 Menteri bukan Islam terhadap pindaan Perkara 121 (1A) Perlembagaan Persekutuan. Jadi, istilah pluralisme di dalam kes ini merujuk kepada Transcendent unity of religions ini dipelopori oleh tokoh-tokoh seperti Rene Guenon, Titus Burckhardt, Fritjhof Schuon, Martin Ling, Seyyed Hossein Nasr dan lainlain lagi

Tetapi, pergerakan MCCBCHS tidak terhenti disitu sahaja. Mereka mula mendapat sokongan daripada tokoh-tokoh korporat tanahair yang sealiran. Dengan sokongan material ada, tidak mustahil untuk mereka mencapai matlamat yang mereka idamkan.

Pluralisme mestilah dibezakan dengan hak untuk beragama. Di dalam sebuah Negara Islam, orang-orang kafir ( kaffir zimmi)* dibenarkan untuk terus menganut agama masing-masing. Tetapi, mereka tidak dibenarkan untuk menzahirkan amalan ritual secara terang-terangan. Pegangan mereka tetap dianggap salah tetapi hak sebagai seorang manusia tidak akan diabaikan oleh Negara Islam.

Pengiktirafan yang Rasulullah SAW berikan kepada orang-orang bukan Islam ( kafir zimmi) di Madinah bukan kerana kepercayaan mereka, tetapi kerana hak mereka untuk hidup sebagai seorang manusia. Ini adalah kerana, Rasulullah saw sendiri pernah bersabda,

“Aku diperintahkan untuk memerangi manusia sampai mereka mengucapkan La ilahailallah” [HR Ahmad]

Manakala di dalam Hadis yang lain,

“ Barang siapa yang menyakiti zimmi, dia juga menyakitiku” [Al Hadith]

Firman Allah swt :

Dialah yang mengutus RasulNya dengan membawa petunjuk dan agama yang hak agar dimenangkanNya terhadap semua agama. Dan cukuplah Allah sebagai saksi. [TMQ Al Fath (48) ; 28]

*kaffir zimmi adalah orang kaffir yang sanggup untuk hidup dibawah naungan pemerintahan system khilafah. Mereka sanggup diadili dibawah system penghukuman Islam kecuali di dalam hal-hal ibadat, perkahwinan, makanan dan pakaian.

Sumber : mykhilafah.com

http://www.mykhilafah.com/

::: Pluralisme Keliru Atau Mengelirukan :::

Created And Designed by
hamba_tarbiyah@yahoo.com ®
All Rights Reserved
Copyright © 2006

overstock
Free Web Page Counters
overstock

 

Tazkirah Ramadhan
 
 
 
 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cari :

di