"Bersama Membela Maruah Palestin"

"Membantu Palestin Hukumnya Wajib." -Fatawa Syeikh Dr. Yusuf Qhardawi

Seterusnya kerajaan British dan sekutu-sekutunya telah mengisytiharkan Israel sebagai sebuah negara untuk orang-orang Yahudi seluruh dunia pada tahun 1947.

Selama beratus-ratus tahun lamanya, Israel berada di bawah pemerintahan Khalifah Islam, sehinggalah penubuhan kedutaan British yang pertama di Jerusalem dalam pertengahan tahun 1800.

Ketika pemerintahan empayar Uthmaniah berada dalam keadaan nazak, seorang kenamaan British berdarah Yahudi bernama Moses Montofiore mula mencanang idea penubuhan negara Israel pada tahun 1839

"Bersama Hamas Menentang Kewujudan Negara Iseral"

 

 

 

 

 

Bar Kod Barangan Israel

"Bersama Memboikot Barangan Israel"
Dunia Islam
@
L
-ikhwan
Cbox
Give Your
Comments
Malaysia
"Bersama Membantah Penubuhan IFC"

@L-ikhwan Live Play:

Bacaan Al-Quran, Nasyid, Video....

@L-ikhwan
InfraSide
Manfaatkannya

Oleh(re-edit) : @L-ikhwan Editor

ISLAMABAD 21 Ogos: Negara Islam akan mengadakan pertemuan di Pakistan November ini untuk membincangkan nasib sembilan juta pelarian di negara Islam termasuk beribu-ribu dari negara Asia Barat dilanda krisis, kata pegawai semalam.

Persidangan menteri dari negara 57 negara menganggotai Pertubuhan Persidangan Islam (OIC) diadakan dengan kerjasama agensi pelarian Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNHCR).

“Perlindungan pelarian dan institusi perlindungan adalah tradisi positif dalam dunia Islam,” kata jurucakap UNHCR, Fatma Bassiouni.

“Persidangan OIC November ini menyediakan peluang menguatkan kerjasama kami dalam menyelesaikan isu pelarian, mencari penyelesaian melindungi keadaan pelarian, menggalakkan tradisi perlindungan dan menumpukan sumbangan negara Islam berkongsi mengenai pelarian dan mengurangkan beban dunia hari ini,” katanya.

Persidangan dijadualkan 27 hingga 29 November itu juga dipanggil ‘Deklarasi Islamabad’ yang pertama membabitkan kedudukan OIC mengenai pelarian.

Dokumen yang sama juga digunakan oleh negara Afrika dan Amerika latin.

Negara OIC mewakili 9.4 juta daripada 20.8 juta pelarian yang menjadi kebimbangan UNHCR di seluruh dunia, kata PBB.

Angka itu termasuk pelarian di Palestin. Mengikut angka PBB ia termasuk berjuta-juta pelarian yang melarikan diri ke Pakistan dan Iran sejak konflik melanda negara itu.

Sumber : AFP

http://www.mykhilafah.com/

::: OIC Hanya Mampu Bincang Isu Pelarian :::

Created And Designed by
hamba_tarbiyah@yahoo.com ®
All Rights Reserved
Copyright © 2006

overstock
Free Web Page Counters
overstock

 

Tazkirah Ramadhan
 
 
 
 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cari :

di