"Bersama Membela Maruah Palestin"

"Membantu Palestin Hukumnya Wajib." -Fatawa Syeikh Dr. Yusuf Qhardawi

Seterusnya kerajaan British dan sekutu-sekutunya telah mengisytiharkan Israel sebagai sebuah negara untuk orang-orang Yahudi seluruh dunia pada tahun 1947.

Selama beratus-ratus tahun lamanya, Israel berada di bawah pemerintahan Khalifah Islam, sehinggalah penubuhan kedutaan British yang pertama di Jerusalem dalam pertengahan tahun 1800.

Ketika pemerintahan empayar Uthmaniah berada dalam keadaan nazak, seorang kenamaan British berdarah Yahudi bernama Moses Montofiore mula mencanang idea penubuhan negara Israel pada tahun 1839

"Bersama Hamas Menentang Kewujudan Negara Iseral"

 

 

 

 

 

Bar Kod Barangan Israel

"Bersama Memboikot Barangan Israel"
Dunia Islam
@
L
-ikhwan
Cbox
Give Your
Comments
Malaysia
"Bersama Membantah Penubuhan IFC"

@L-ikhwan Live Play:

Bacaan Al-Quran, Nasyid, Video....

@L-ikhwan
InfraSide
Manfaatkannya

Oleh(re-edit) : @L-ikhwan Editor

Oleh Roy Rasul, Salmiyah Harun & Saadon Aksah KUALA LUMPUR, 1 Sept (Hrkh) - Pembentangan Belanjawan 2007 di Dewan Rakyat oleh Perdana Menteri, Dato' Seri Abdullah Ahmad Badawi hari ini tidak mendatang keuntungan kepada rakyat biasa.

Ini dijelaskan oleh beberapa ahli parlimen yang ditemui di lobi parlimen sebaik saja pembentangan tersebut selesai petang tadi.

Menurut Ahli Parlimen Tumpat, Dato' Kamarudin Jaffar, ini kerana defisit telah berterusan sehingga sekarang.

"Pertama sekali tidak bagus bagi ekonomi negara kerana bajet ini tidak menjanjikan apa-apa keuntungan kepada orang awam berbanding dengan syarikat korporat yang mendapat potongan cukai sebanyak dua peratus," katanya.

Sebaliknya beliau berkata, cukai pendapatan perseorangan tidak dikurangkan.

Katanya, ini adalah kelemahan yang paling besar kerana bajet kali ini dilihat tidak boleh menyelesaikan masalah rakyat khasnya yang berpendapatan rendah.

Malah katanya, Perdana Menteri langsung tidak menyebut sama ada harga petroleum dijamin tidak akan dinaikkan pada tahun 2007 ini.

Begitu juga katanya, rakyat tidak diberi jaminan bahawa kenaikan tol akan dibekukan pada tahun depan.

Selain itu katanya, pemansuhan yuran peperiksaan UPSR, PMR, SPM dan STPM di semua sekolah kerajaan tidak memberi makna kepada rakyat kerana pelajar yang memasuki universiti tidak diberi jaminan sama ada mendapat biasiswa ataupun Pinjaman Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN).

Kerajaan perlu berusaha sekat inflasi

Sementara itu, Ahli Parlimen Kepong, Dr Tan Seng Giaw berkata, walaupun pembentangan belanjawan kali ini melegakan rakyat contohnya yuran peperiksaan sekolah rendah dan menengah dimansuhkan, bagaimanapun ia tidak mencukupi kerana indeks pengguna terus meningkat berbanding tahun lepas iaitu daripada tiga peratus kepada 3.9 peratus sekarang.

"Kita bimbang kerana harga minyak mentah terus meningkat lebih kepada US70 Dolar setong dan juga tekanan kenaikan faedah-faedah barangan lain,"katanya.

Sehubungan itu, beliau berharap kerajaan perlu melebihkan usaha untuk menyekat inflasi dan untuk mewujudkan suasana perniagaan yang baik.

Ini katanya, dalam perniagaan sama ada runcit atau pemborang mereka menghadapi tekanan yang berat di atas suasana yanag tidak baik itu.

Kerajaan masih tidak bersungguh bela rakyat

Dalam pada itu, Ahli Parlimen Kubang Krian, Salahuddin Ayub berkata, Belanjawan 2007 ini tidak berjaya untuk melepasi kesusahan rakyat akibat kenaikan harga minyak yang berlaku awal tahun lalu.

"Pada saya ia masih lagi tidak dapat mengeluarkan kesungguhan kerajaan khususnya untuk pembelaan rakyat secara keseluruhannya dengan kadar kenaikan inflasi 3.8 peratus, ini menyukarkan rakyat untuk menikmati kehidupan yang lebih baik," katanya.

Beliau masih lagi berharap bahawa jumlah belanjawan yang dikeluarkan sebanyak RM112.9 bilion untuk anggaran mengurus dan RM46.5 bilion untuk pembangunan akan dapat dicapai jika kerajaan mengamalkan sistem penyampaian lebih baik pada masa akan datang.

Salahuddin juga mengalu-alukan cadangan kerajaan untuk menubuhkan Universiti Darul Naim bagaimanapun projek itu hendaklah dijalankan secepat mungkin.

Sementara itu, Ahli Parlimen Permatang Pauh, Datin Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail pula berkata, kadar pertumbuhan ekonomi negara pada 5.8 peratus (tahun depan) adalah terlalu optimistik dan kerajaan sepatutnya mengambil langkah berjaga-jaga sekiranya mengambil unjuran itu.

Mengulas tentang hasrat kerajaan untuk menubuhkan Universiti Darul Naim di Kelantan, Wan Azizah berkata, imbuhan seperti itu untuk rakyat sepatutnya berteraskan kualiti bukannya kuantiti jika tidak semakin bertambah jumlah graduan menganggur.

"Kita sepatutnya mengambil langkah memberi pekerjaan daripada cuba untuk menghasilkan banyak lagi graduan," katanya di lobi parlimen sebaik sahaja selesai pembentangan Belanjawan 2007.

Akhirnya tuntutan ekonomi koridor Pantai Timur diberi tumpuan

Dalam pada itu, Ahli Parlimen Pengkalan Chepa, Dato' Abdul Halim Abdul Rahman pula menyambut baik belanjawan ini kerana sebahagian tuntutan yang didesak oleh PAS khususnya memajukan ekonomi di koridor Pantai Timur turut diberi tumpuan oleh kerajaan.

Beliau juga gembira dengan keputusan kerajaan menghapuskan yuran peperiksaan UPSR, PMR, SPM dan STPM bermula tahun depan.

"Langkah ini sangat manfaat kepada penduduk luar bandar khususnya keluarga yang miskin, begitu juga biasiswa kepada mereka yang cemerlang dalam peperiksaan," katanya.

Manakala Ahli Parlimen Pendang, Dr Mohd Hayati berkata walaupun belanjawan kali ini memberi faedah kepada penduduk kawasannya dengan kelulusan untuk membina hospital namun ia agak terlambat kerana sesudah empat musim pilihan raya baru kerajaan bersetuju untuk mendirikannya.

Dalam pembentangan petang tadi, Abdullah mengumumkan peruntukan Belanjawan 2007 adalah sebanyak RM159.4 bilion dengan RM112.9 bilion diperuntukkan untuk perbelanjaan mengurus (naik 11.6 peratus), dan RM46.5 bilion untuk peruntukan pembangunan (naik 31 peratus).

Sementara Keluaran Dalam Negeri Kasar (KDNK) dianggarkan berkembang pada kadar 5.8 peratus.

Manakala, defisit berkurangan dari 5.7 peratus pada 2000 kepada 3.8 peratus pada 2005, kepada 3.5 peratus daripada KDNK pada tahun semasa. - mks.

http://www.harakahdaily.net/

::: Belanjawan 2007 Tiada Keuntungan Kepada Rakyat :::

Created And Designed by
hamba_tarbiyah@yahoo.com ®
All Rights Reserved
Copyright © 2006

overstock
Free Web Page Counters
overstock

 

Tazkirah Ramadhan
 
 
 
 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cari :

di