"Bersama Membela Maruah Palestin"

"Membantu Palestin Hukumnya Wajib." -Fatawa Syeikh Dr. Yusuf Qhardawi

Seterusnya kerajaan British dan sekutu-sekutunya telah mengisytiharkan Israel sebagai sebuah negara untuk orang-orang Yahudi seluruh dunia pada tahun 1947.

Selama beratus-ratus tahun lamanya, Israel berada di bawah pemerintahan Khalifah Islam, sehinggalah penubuhan kedutaan British yang pertama di Jerusalem dalam pertengahan tahun 1800.

Ketika pemerintahan empayar Uthmaniah berada dalam keadaan nazak, seorang kenamaan British berdarah Yahudi bernama Moses Montofiore mula mencanang idea penubuhan negara Israel pada tahun 1839

"Bersama Hamas Menentang Kewujudan Negara Iseral"

 

 

 

 

 

Bar Kod Barangan Israel

"Bersama Memboikot Barangan Israel"
Dunia Islam
@
L
-ikhwan
Cbox
Give Your
Comments
Malaysia
"Bersama Membantah Penubuhan IFC"

@L-ikhwan Live Play:

Bacaan Al-Quran, Nasyid, Video....

@L-ikhwan
InfraSide
Manfaatkannya

Oleh(re-edit) : @L-ikhwan Editor

Baru-baru ini kita dikejutkan dengan kematian tiga orang tahanan di Penjara Teluk Guantanamo. Pihak penjara melaporkan bahawa ketiga-tiganya telah membunuh diri. Padahal kaum keluarga menyangkal dengan mendakwa mereka telah diseksa sehingga menemui ajal.

Pada masa yang sama juga, media sedang sibuk memperkatakan isu penutupan penjara Teluk Guantanamo. Presiden Bush membalas komen para wartawan dengan menyatakan Teluk Guantanamo hanya akan ditutup sekiranya terdapat perancangan lain bagaimana hendak menempatkan para tahanan yang ada ketika ini. Pada pandangan Bush mereka adalah pengganas yang amat merbahaya. Pada hal, tidak sedikit daripada lebih kurang 400 orang tahanan tersebut telah ditahan tanpa ada hubungan jelas dengan kegiatan keganasan. Mereka juga tidak diberi hak untuk membela diri. Diantara yang dipercayai telah dianiaya adalah Sami al Hajj dan Abdulsalam al-Hela.

Sami al Hajj adalah seorang warganegara Sudan yang bekerja sebagai wartawan di stesen TV al Jazeera. Sami telah ditahan di Pakistan pada 15 Disember 2001. Pasport, visa perjalanan dan kad wartawannya dirampas. Pada 7hb Januari 2002, dia telah diserahkan kepada US dan akhirnya dibawa ke Penjara Guantanamo.

Abdulsalam al-Hela pula merupakan seorang ahli perniagaan daripada Sana’a, Yemen. Pada September 2002, beliau dilaporkan sedang di dalam perjalanan ke Mesir untuk bertemu dengan para kontraktor Arab daripada firma pembinaan Mesir. Ketika di dalam perjalanan, Abdulsalam sentiasa menghubungi keluarganya melalui telefon. Namun ketika tiada panggilan dibuat, abangnya cuba menghubungi, tetapi telefonnya tidak dijawab. Sehinggalah akhirnya keluarganya mengetahui bahawa dia telah dibawa ke Penjara Guantanamo melalui sepucuk surat yang berjaya diseludup keluar. amnesty.org

Kebanyakkan daripada tahanan ini telah melalui beberapa siri penyeksaan dan layanan yang memalukan. Disebabkan tidak tahan dengan tekanan yang dikenakan, terdapat sebilangan daripada tahanan ini yang cuba untuk membunuh diri. Ada juga yang melancarkan mogok lapar. Pusat tahanan Teluk Guantanamo adalah bukti kepada ketidakadilan dan pencabulan nilai kemanusiaan di dalam pentadbiran US berhubung kempen “perang melawan keganasan”.

Bahkan, perbicaraan yang sedang dijalankan ketika ini tidak mengikut prosedur perbicaraan yang betul. Para tahanan tidak dibenarkan hadir di dalam sesi perbicaraan tertentu. Terdapat bahan bukti yang tidak boleh ditunjukkan kepada peguam bela atas sebab keselamatan. Mejar Tom Fleener di dalam satu temuramah dengan BBC ( BBC.co.uk) menyatakan bahawa prosedur yang dijalankan itu langsung tidak memberi peluang kepada tahanan untuk melepaskan diri.

Nasib tahanan-tahanan di Teluk Guantanamo bagaikan telur dihujung tanduk. Kesilapan kecil mungkin menyebabkan mereka dimasukkan ke dalam senarai sesi penyiasatan yang mungkin akan membawa ajal. Di manakah perginya para pemimpin kaum muslimin ketika ini? Adakah mereka juga sedang leka menonton perlawanan bola sepak Piala Dunia yang sedang berlangsung ketika in?

Sumber : mykhilafah.com

::: US Nafikan Hak Tahanan Guantanamo :::

Created And Designed by
hamba_tarbiyah@yahoo.com ®
All Rights Reserved
Copyright © 2006

overstock
Free Web Page Counters
overstock

 

Tazkirah Ramadhan
 
 
 
 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cari :

di